Oundle SciTec Building

Feilden Clegg Bradley Studios, Peterborough, 2008

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

View of north facade and lake 

Timothy Soar (website)     Download Original

  • View of north facade and lake    
  • View of north columnar facade    
  • View from the circulation space, through to a classroom    
  • View of south facade and stone    
  • View of temporary south facade    
  • Exterior view of North and West facades    
  • Interior view of the generous corridors    
  • View of self-supporting staircase    
  • View down corridor through to classrooms either side    
  • View through full-height glazing    
  • View of the Jane Wernick-designed staircase    
  • View of roof, greenhouse and observatory    
  • Detail of north facade and lake    
  • Site Plan    
  • First Floor Plan    
  • Ground Floor Plan    
  • Cross Section    
  • Environmental Section    
  • Detail of self-supporting stair     
  • Detail of self-supporting staircase    

A landmark building to bring together the teaching of technology, arts and aesthetics with the study of science

The project provides science laboratories, art and design technology studios, a 260 seat lecture theatre and library for one of the largest independent schools in the country.

In addition to providing the focus for SciTec, the project also unites the existing disparate elements of the site and exerts a new unifying force. The building sits alongside a 560m2 lake that has been created to provide a habitat for flora and fauna and for use in academic study.

The design incorporates photovoltaics into the roof structure over the central gallery space, providing sunshading and energy, solar thermal panels (for hot water), and the adaption of the existing bunker to act as a cooling labyrinth drawing air into the lecture theatre.

Intimate yet open 'cloisters' on the gallery level encourage the informal exchange of ideas, information and chance encounters that are typical aspects of the social culture at Oundle.

Data

  • Begun: Apr 2005
  • Completed: Jan 2008
  • Floor area: 8,231m2
  • Sector: Education
  • Total cost: £8M
  • Procurement: Design and Build
  • CO2 Emissions: 20kg/m2/year
  • Address: Oundle School, Milton Road, Peterborough, PE8 4GH, United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor

SAS International

SAS International is a British manufacturer of interior products

Find out more