Kroon Hall

Hopkins Architects, New Haven, 2009

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Exterior view 

Morley von Sternberg (website)     Download Original

  • Exterior view    
  • North elevation    
  • South elevation incorporating photovoltaic cells    
  • East elevation    
  • West elevation    
  •     
  • Study centre    
  • Study centre and fixed timber louvres    
  • Study centre    
  • Auditorium    
  • Central staircase     
  • Window detail    
  • Roof detail    
  • Piazza    
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Second floor plan    
  • Third floor plan    
  • North South elevation    
  • South elevation    
  • West elevation    
  • East West section    

Centre for environmental studies incorporating faculty offices, classrooms, library and auditorium

The aim of Hopkins Architects’ Kroon Hall was to create a sustainable building demonstrating the university's commitment to low-carbon design.

The four-storey pitched roof rectangular volume contains classrooms, a library and study centre, an auditorium and the' Environment Centre'; a flexible space hosting exhibitions and symposia.

Traditional stone was specified for the lower three storeys in reference to the neighboring collegiate buildings, with a contemporary structure of glulam beams forming the upper triple-height spaces. Photovoltaic panels clad the southern face of the roof structure, minimizing the building’s energy requirements.

To the north, the lower storey is buried into the sloping site, allowing level access on the two lower floors, as well as making new connections, knitting together the separate buildings of the faculty.

Fully glazed at both east and west ends, fixed timber louvers provide shading and detail to the facades.

Data

  • Begun: Mar 2007
  • Completed: Jan 2009
  • Floor area: 6,208m2
  • Sector: Education
  • Total cost: £23.2M
  • Procurement: Guarenteed maximum price
  • CO2 Emissions: 113kg/m2/year
  • Address: 195 Prospect Street, New Haven, CT 06511-8499, United States

Professional Team

Suppliers

AJBL Sponsor

Armstrong World Industries

A global leader in providing customised, multi material ceiling and wall solutions

Find out more