Phillips House

Brisco Loran, London, , 2021

 

H2F04B5ZJL0UIZ8_Phillips_House-Pierce_Scourfield-01 

    Download Original

  • H2F04B5ZJL0UIZ8_Phillips_House-Pierce_Scourfield-01    
  • H2F04B5ZJL0UIZ8_Phillips_House-Pierce_Scourfield-02    
  • H2F04B5ZJL0UIZ8_Phillips_House-Pierce_Scourfield-03    
  • H2F04B5ZJL0UIZ8_Phillips_House-Pierce_Scourfield-04    
  • H2F04B5ZJL0UIZ8_Phillips_House-Pierce_Scourfield-05    
  • H2F04B5ZJL0UIZ8_Phillips_House-Pierce_Scourfield-06    
  • H2F04B5ZJL0UIZ8_Phillips_House-Pierce_Scourfield-07    
  • H2F04B5ZJL0UIZ8_Phillips_House-Pierce_Scourfield-08    
  • H2F04B5ZJL0UIZ8_Phillips_House-Pierce_Scourfield-09    
  • H2F04B5ZJL0UIZ8_Phillips_House-Pierce_Scourfield-10    
  • H2F04B5ZJL0UIZ8_Phillips_House-Drawing_01-Site_Plan    
  • H2F04B5ZJL0UIZ8_Phillips_House-Drawing_00-Estate_Walk    
  • H2F04B5ZJL0UIZ8_Phillips_House-Drawing_02-Demolition_Plan    
  • H2F04B5ZJL0UIZ8_Phillips_House-Drawing_03-Ground_Floor_Plan    
  • H2F04B5ZJL0UIZ8_Phillips_House-Drawing_04-Long_Section    
  • H2F04B5ZJL0UIZ8_Phillips_House-Drawing_05-Terrace_Structures    

Located beside the northern corner of Crystal Palace Park, Phillips House is part of the Dulwich Wood Park estate, built in the late 1950’s to the design of Austin Vernon & Partners.

With living rooms at first floor level, and bedrooms above, residents of the estate’s terraced homes are lifted to live amongst beautiful mature tree foliage but find themselves disconnected from their gardens by an underused utilitarian ground floor. To bridge this divide, Brisco Loran rearranged the ground floor plan to establish five front-to-back-running bands of activity marked by doorways, steps, parquet, mullions, and paving. Working within this framework the former garage has been reappropriated to form a compact set of service spaces, whilst the rear room has been extended to combine a guest bedroom and living space. The language of the extension is developed as an extrapolation of the qualities evident across Austin Vernon’s design, with the expressed party walls projected to form the room’s flank walls. The space between is a pale rhythmic field of joists, mullions, beams, and folding glass doors. A special quality of the project lies in the communal character of its boundary design. Party walls were positioned astride the property line and sufficiently founded to host the loads of future neighbouring instructions, whilst the provision of low open fencing and a fixed bench allow for adjoining families to converse and spend time together. The two pieces draw their language from the white-dowelled joinery of the estate. Fabricated by Constructive and Co to the designs of Brisco Loran, the space’s green cabinetry hosts storage, alongside a boiler, downpipe, television, bio-ethanol burner, and display shelving. Viewed from the garden, the parts were discussed with the client as components of a proscenium arch, as if fixed drawn curtains, compressing a host of practicalities to the wings

Data

  • Begun: May 2021
  • Completed: Nov 2021
  • Floor area: 110m2
  • Sector: House
  • Total cost: £246,865
  • Funding: Private
  • Tender date: Jan 2021
  • Procurement: Traditional
  • Address: Crystal Palace,, London, , SE19, United Kingdom

Professional Team

Suppliers