Casa Chobham

William Kavanagh Architects, London, 2023

 

3SRSKB6GE6YM5LY_W_K_Architects-JPoulter-03 

Photos by Justin Poulter Photographer     Download Original

  • 3SRSKB6GE6YM5LY_W_K_Architects-JPoulter-03    
  • 3SRSKB6GE6YM5LY_W_K_Architects-JPoulter-05    
  • 3SRSKB6GE6YM5LY_W_K_Architects-JPoulter-02    
  • 3SRSKB6GE6YM5LY_W_K_Architects-JPoulter-01    
  • 3SRSKB6GE6YM5LY_W_K_Architects-JPoulter-04    
  • 3SRSKB6GE6YM5LY_W_K_Architects-JPoulter-01 (1)    
  • 3SRSKB6GE6YM5LY_W_K_Architects-JPoulter-06    
  • 3SRSKB6GE6YM5LY_W_K_Architects_JPoulter07    
  • 3SRSKB6GE6YM5LY_William_Kavanagh_Architects-MaterialsPalette    
  • 3SRSKB6GE6YM5LY_William_Kavanagh_Architects_PLANS    
  • 3SRSKB6GE6YM5LY_William_Kavanagh_Architects_Long-Section    
  • 3SRSKB6GE6YM5LY_William_Kavanagh_Architects_Kitchen    
  • 3SRSKB6GE6YM5LY_William_Kavanagh_Architects_CROSS-SECTION    
  • 3SRSKB6GE6YM5LY_William_Kavanagh_Architects_Elevations    
  • 3SRSKB6GE6YM5LY_Casa_Chobham_Sketch    

Casa Chobham creates a new warm welcoming social space opening out to a mature garden for a young family in a London terraced house.

With a modest budget and tight spatial constraints, the resulting architecture balances the practical requirements of simple contemporary living whilst also displaying the subtle charm and character of the historic fabric of the house. Maximising an already narrow plot, a new full-length timber framed rooflight opens to the sky bathing the space and new gallery boundary wall in a continuous soft natural light. Supporting the new opening to the kitchen/dining area is an expressed steel beam with two circular steel columns thus adding a new piece of weight to the building’s history.

Maximising an already narrow plot, a new full-length timber framed rooflight opens to the sky bathing the space and new gallery boundary wall in a continuous soft natural light. Supporting the new opening to the kitchen/dining area is an expressed steel beam with two circular steel columns thus adding a new piece of weight to the building’s history. Taking inspiration from the leafy garden and the existing oak floors, the newly crafted interior space features well detailed natural materials of retained and reclaimed brickwork, oak panelling, stone, and zinc worktops against a simple backdrop of more neutral muted warm grey tones. Splashes of earthy green tiles and planes of cactus green walls draw in the natural aesthetic desired.

Key to the success of the project, the environmental strategy was to minimise wastage and to reuse and recycle materials as the build progressed. For example, nearly all the bricks that were removed from the chimney breast removal and the new opening to form the enlarged kitchen/dining area where reclaimed and reused to build the new 8m long brick insulated cavity party wall, the rear facade, and the external patio to the garden. Rubble from the break-up of the external ground was used to back fill under the newly insulated ground floor slab. To minimise energy use, for lighting we maximised daylight with a full length rooflight.

Data

  • Begun: Dec 2021
  • Completed: May 2023
  • Floor area: 112m2
  • Sector: House
  • Total cost: £147,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Nov 2021
  • Procurement: RIBA Domestic Building Contract
  • Address: London, E15, United Kingdom

Professional Team