Semaphore Farm

Adam Knibb Architects, Alton, 2022

 

IGONYBMYBYBA4UL_1._Semaphore_Adam_Knibb_Architects 

    Download Original

  • IGONYBMYBYBA4UL_1._Semaphore_Adam_Knibb_Architects    
  • IGONYBMYBYBA4UL_3._Semaphore_Adam_Knibb_Architects    
  • IGONYBMYBYBA4UL_4._Semaphore_Adam_Knibb_Architects    
  • IGONYBMYBYBA4UL_9_Semaphore_Adam_Knibb_Architects    
  • IGONYBMYBYBA4UL_10_Semaphore_Adam_Knibb_Architects    
  • IGONYBMYBYBA4UL_13_Semaphore_Adam_Knibb_Architects    
  • IGONYBMYBYBA4UL_16_Semaphore_Adam_Knibb_Architects    
  • IGONYBMYBYBA4UL_18_Semaphore_Adam_Knibb_Architects    
  • IGONYBMYBYBA4UL_24_Semaphore_Adam_Knibb_Architects    
  • IGONYBMYBYBA4UL_25_Semaphore_Adam_Knibb_Architects    
  • IGONYBMYBYBA4UL_0310_Semaphore_Adam_Knibb_Architects_View_2    
  • IGONYBMYBYBA4UL_0310-100_Semaphore_Adam_Knibb_Architects    
  • IGONYBMYBYBA4UL_0310-150_Semaphore_Adam_Knibb_Architects    
  • IGONYBMYBYBA4UL_0310-251_Semaphore_Adam_Knibb_Architects    
  • IGONYBMYBYBA4UL_0310-252_Semaphore_Adam_Knibb_Architects    
  • IGONYBMYBYBA4UL_0310-450_Semaphore_Adam_Knibb_Architects    
  • IGONYBMYBYBA4UL_0310-451_Semaphore_Adam_Knibb_Architects    

The brief was to create an extension that allowed for a larger open plan kitchen/living space, a new study and bathroom to Semaphore Farm, a Grade II listed Farmhouse without irreversibly altering the historic fabric of the listed property.

An extension was the best option to achieve the larger open plan space more conducive to contemporary living. The scheme called for a sensitive approach so we chose a delicate glass link to provide a clear contrast between old and new where the extension subtly contrasted the existing building. A tight budget drove us to implement minimum demolition works and explore prefabricated building technologies. The client wished to undertake a self-build, working with sub-contractors and carrying out parts of the build themselves. We chose to construct the extension from SIPs panels to provide the clients with a cost-effective watertight ‘shell’ that could be erected on site quickly, whilst being a sustainable form of construction with excellent thermal performance. Siberian larch cladding was to be used with energy efficient double glazing to ensure optimal thermal performance. As SIPs are a pre-fabricated construction method we worked closely with the client throughout the entire design proces
o ensure the design was in line with their brief, in addition to ensuring key architectural features such as natural light, quality of spaces and appropriate finishes were incorporated. This method of construction would also minimise waste as everything was prefabricated prior to arriving on site, with the reduction of site labour also minimising environmental impact. The final outcome was to be a beautifully renovated family home with a contemporary extension which juxtaposes the listed building and provide a new open plan space with a connection to the surrounding site.

Data

  • Begun: Mar 2021
  • Completed: Jun 2022
  • Floor area: 93m2
  • Sector: House
  • Total cost: £342,830
  • Funding: Private
  • Tender date: Feb 2021
  • Procurement: Home Owner Contract
  • Address: Alton, GU34, United Kingdom

Professional Team

Suppliers