Triangle House

Child Graddon Lewis, London, 2020

 

1_37 

Photography by Anthony Coleman     Download Original

  • 1_37    
  • 2_30    
  • 3_33    
  • 4_24    
  • 5_18    
  • 6_14    
  • 7_14    
  • 8_12    
  • 9_14    
  • 10_15    
  • 11_7    
  • 12_8    
  • 13_3    
  • 14_4    
  • 15_3    
  • 16_3    
  • triangle_house_elevation    
  • triangle_house_iso_section    
  • triangle_house_plans    
  • triangle_house_site_plan    
  • existing_site    

Triangle House is London-based practice Child Graddon Lewis’ refurbishment and extension of a small infill site in Kentish Town, transforming a gloomy and disused small office into a naturally lit, 3-storey house.

The design has been meticulously composed to embrace the triangular footprint and existing character of the site, creating a building that makes efficient and functional use of space and natural light.

To achieve this, the scheme adopts a split-level internal arrangement with a higher front level and lower rear level. This enabled the creation of valuable amenity space in the form of a south east-facing, private terrace just below roof level.

At the front, a semi-enclosed courtyard serves as a private front winter garden – setting the main entrance away directly from the street. This intermediary space also provides ample room for cycle storage. Internally, the ground floor level is open plan with the kitchen and living spaces lit by natural daylight entering via a large glazed roof at the front end of the plan and the new secondary skylight located at the rear.

The first and second floors comprise a total of 3 bedrooms, all designed to exceed London Plan standards with en suite and bathroom provision – accessed via a staircore that wraps upwards through the building, eventually leading to the aforementioned roof terrace.

Externally, the form detail and scale compliment the street elevation, while ensuring the building enjoys a unique character in its own right. Anthracite paint is utilised to highlight the entrance, alongside the pilasters on the external wall.

The dental course brickwork employed in the parapet detail is an understated yet physical reference to the history of the neighbouring Victorian factory building, which from 1840 until 1965 was the proud home of Claudius Ash & Co – formerly the largest manufacturer of false teeth in Europe.

Annual CO2 emissions data (requested in kg/m2/year) was provided as follows: 2.40 co2 emissions (t/year)

Data

  • Begun: Jan 2019
  • Completed: Jun 2020
  • Floor area: 11m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £298,425
  • Funding: Private
  • Tender date: Oct 2018
  • Procurement: Bespoke D&B
  • Address: Anglers Lane, London, NW5, United Kingdom

Professional Team