Brooklyn Coffee

Child Graddon Lewis, London, 2014

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Jonathan Banks (website)     Download Original

  •     
  • Solid concrete counter allows for undisturbed walkway around the service point    
  • 5.	Interior view of uncluttered, minimalist design approach to the shore    
  • View of central service point counter    
  • View into unit from back of house     
  • Clean lines used to create an environment concerned with service and product    
  • 8.	View of main service point and branding materials    
  • 4.	External view of Brooklyn Coffee along Commercial Street, Shoreditch    
  • General Arrangement    
  • Reflected Ceiling Layout    
  • Front Elevation    
  • Section    
  • Front Facade 3D    
  • Working Detail of the Counter    

The design and build of new contemporary coffee shop in the heart of Shoreditch

Completed in March 2014, the new Brooklyn Coffee Shop is located in the heart of Shoreditch and sits within part of the first Peabody building built in 1864.

The listed building presented preservation challenges - limited permissible works to the shop front were overcome by restoration of the existing timber façade and selective colour and glazing finishes creating brand identity.

A very small footprint resulted in a minimalist design approach, crafting an uncluttered and candid environment where owners and customers could focus on the product and efficient service, concentrating on a unique coffee offer.

At the centre of the design a solid concrete counter (weighing approx. 650kg) is used, enforced with steelwork supports which allow for an undisturbed walkway around the service point.

Alterations to the back of house included damp proofing treatment to the basement allow the staff to store stock away from the shop floor.

Data

  • Begun: Apr 2014
  • Completed: Jun 2014
  • Floor area: 42m2
  • Sector: Retail
  • Total cost: £30,000
  • Funding: Commerical Loan
  • Tender date: Mar 2014
  • Procurement: Design and Build
  • Address: 139 Commercial Street, London, E1 6BJ, United Kingdom

Professional Team

Suppliers