Saltholme Pools Hide

Child Graddon Lewis, Stockton-on-Tees, 2018

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

04_cgl_saltholme-jimstephenson 

    Download Original

  • 04_cgl_saltholme-jimstephenson    
  • 05_cgl_saltholme-jimstephenson    
  • 01_cgl_saltholme-jimstephenson    
  • 02_cgl_saltholme-jimstephenson    
  • 03_cgl_saltholme-jimstephenson    
  • 06_cgl_saltholme-jimstephenson    
  • 07_cgl_saltholme-jimstephenson    
  • 08_cgl_saltholme-jimstephenson    
  • 09_cgl_saltholme-jimstephenson    
  • 10_cgl_saltholme-jimstephenson    
  • elevation_1.100    
  • exploded_sequence_axo_nts    
  • plans_1.200    
  • rspb_bird_hide_-_detail_0    
  • section_1.100    
  • site_plan_1.500    

Saltholme Pools is the retrofit of a dilapidated bird hide in the North-West of England, set amidst rich wetland habitat surrounded by the unique juxtaposition of heavy lumps of Teesside industry

Designed by Child Graddon Lewis for the RSPB, the project transforms a utilitarian and unwelcoming building into a popular community asset and landmark location – all despite significant budget and site constraints. The roots were borne by an understanding of the enormous potential for the site and even its existing structure: an uninspiring circular breeze-block and steel frame with solid concrete base.

Child Graddon Lewis immediately sought to maximise all elements of the existing fabric, punching through the breeze-block walls and utilising natural materials such as birchwood to apply an inviting and tactile interior. The crowning element, however, is the introduction of a second storey, inserted at the core of the existing structure and now allowing for full panoramic views of the spectacular surroundings and inhabitant wildlife. Alongside providing an elevated position to experience the expansive vistas, the new structure incorporates a rooflight to transform a previously drab space into one that bursts with natural light.

Intended to harmonise the building and nature as one, a green roof and stained timber cladding – which flickers as the light traces along its surface – have both been added to the exterior. New signage at the entrance is visible through each step of the scenic approach, inspiring a sense of place. In addition, landscaping to the pools provides more beneficial feeding habitat for wading birds and breeding habitat.

Despite logistic challenges, the professional team showcased an intensive approach towards collaboration and communication to deliver this project. The result is a cherished community asset that now attracts a larger demographic of visitors to this unique site beyond the avid birdwatcher – including local schools and groups.

Photography by Jim Stephenson

Data

  • Begun: Jul 2018
  • Completed: Nov 2018
  • Floor area: 35m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £149,476
  • Funding: Teesside Environmental Trust (TET)
  • Tender date: Jan 2018
  • Procurement: JCT Minor Works Building Contract 2016
  • Address: RSPB Saltholme, A178 Seaton Carew Road, Stockton-on-Tees, TS2 1TU, United Kingdom