Hatfield House, Golden Lane Estate

Archmongers, London, 2020

 

20200820-dsc_0111_low_res 

Photography by French & Tye     Download Original

  • 20200820-dsc_0111_low_res    
  • 20200820-dsc_0023_low_res    
  • 20200820-dsc_0035-edit_low_res    
  • 20200820-dsc_0045_low_res    
  • 20200820-dsc_0075-edit_low_res    
  • 20200820-dsc_0094-edit_low_res    
  • 20200820-dsc_0159_low_res    
  • 20200820-dsc_0170_low_res    
  • 20200820-dsc_0179-edit_low_res    
  • 20200820-dsc_0222_low_res    
  • 20200820-dsc_0229_low_res    
  • 20200820-dsc_0234-edit_low_res    
  • 20200820-dsc_0277-edit_low_res    
  • 20200820-dsc_0283-edit_low_res    
  • 20200820-dsc_0292_low_res    
  • 20200820-dsc_9761-edit_low_res    
  • 20200820-dsc_9794_low_res    
  • 20200820-dsc_9829-edit_low_res    
  • 20200820-dsc_9842-edit_low_res    
  • 20200820-dsc_9845_low_res    
  • 20200820-dsc_9857-edit_low_res    
  • 20200820-dsc_9897_low_res    
  • 20200820-dsc_9915_low_res    
  • 20200820-dsc_9983_low_res    
  • 20200820-dsc_9988-edit_low_res    

Archmongers has refurbished a three bedroom duplex flat in Hatfield House on the Golden Lane Estate in the City of London

Conceived as a respectful update, the renovation creates a synergy between the original modernist flat with contemporary living, using high quality materials and craftsmanship. The flat had previously endured unsympathetic remodelling, covering original interior materials. Archmongers reinstated separation between the entrance hallway, kitchen, and living area utilising historic images of original flats on the estate.

This is achieved using deep timber frames to create separation without visually disconnecting the spaces. A family of bespoke steel units have been used to create colourful and functional cupboards and shelving within each of these elements. The original finger parquet flooring in the main living space is uncovered and restored. The entrance is clad in black quarry tiles matching the existing, damaged tiles which adjoined from the external hallways.

The original hardwood window frames have been revealed from beneath heavy white paint. Cantilevered terrazzo stairs with supporting steel banister have been restored. Upstairs, a collection of bespoke storage units have been added. Each room boasts its own hi-gloss colour to match the facade of the neighbouring Golden Estate blocks.

The bathroom uses materials referencing the modernist palette of terrazzo, utilitarian tiles, and concrete. The compact bathroom has been zoned to allow a walk-in shower and deep Japanese bath. A shuttered internal window from the bathroom to the hallway creates a clear view from the shower to the double-height counter-weighted sash window, and green communal courtyard beyond.

Data

  • Begun: Aug 2019
  • Completed: Jul 2020
  • Floor area: 80m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £80,000
  • Funding: private
  • Tender date: Jul 2019
  • Procurement: RIBA Homeowners
  • CO2 Emissions: 9.3kg/m2/year
  • Address: Hatfield House, Golden Lane Estate, London, EC1Y, United Kingdom

Professional Team

Suppliers