Charlotte and Chris' Garden Studio

BAT Studio, London, 2019

 

bat_studio_melbourne_rd_01 

Photography by BAT Studio     Download Original

  • bat_studio_melbourne_rd_01    
  • bat_studio_melbourne_rd_02    
  • bat_studio_melbourne_rd_03    
  • bat_studio_melbourne_rd_04    
  • bat_studio_melbourne_rd_05    
  • bat_studio_melbourne_rd_06    
  • bat_studio_melbourne_rd_07    
  • 409-1200-Proposed Ground Floor Plan    
  • 409-1221-Proposed Section BB    
  • Exploded Assembley Drawing    

A small garden room constructed with an exposed structure of chunky larch timbers

The team designed the building meticulously as a giant piece of furniture, planning every joinery detail with great care. The project was designed and built by BAT Studio, all the components were prepared in BAT Studio's workshop in Walthamstow before being assembled on site.

The external larch structure was charred and then sealed with tung oil. This is carefully aligned to conceal the sliding door frame. Internally the lighting is concealed behind frosted panels with brass details, at the sides of the room. The storage wall includes a 'draw' which can be removed and becomes the desk.

This project was fortunately completed prior to the pandemic, providing the family with much needed extra space to work at home.

Annual CO2 emissions data (requested in kg/m2/year) was provided as follows: TBC

Data

  • Begun: Jul 2019
  • Completed: Sep 2019
  • Floor area: 10m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £35,000
  • Funding: private
  • Tender date: Feb 2019
  • Procurement: Traditional
  • Address: Walthamstow, London, E17, United Kingdom

Professional Team

Suppliers