John and Jackie's House

BAT Studio, London, 2019

 

bat_studio_simon_kennedy_shernhall_st_1_of_17 

Photography by Simon Kennedy     Download Original

  • bat_studio_simon_kennedy_shernhall_st_1_of_17    
  • bat_studio_simon_kennedy_shernhall_st_2_of_17    
  • bat_studio_simon_kennedy_shernhall_st_3_of_17    
  • bat_studio_simon_kennedy_shernhall_st_4_of_17    
  • bat_studio_simon_kennedy_shernhall_st_5_of_17    
  • bat_studio_simon_kennedy_shernhall_st_6_of_17    
  • bat_studio_simon_kennedy_shernhall_st_7_of_17    
  • bat_studio_simon_kennedy_shernhall_st_8_of_17    
  • bat_studio_simon_kennedy_shernhall_st_9_of_17    
  • bat_studio_simon_kennedy_shernhall_st_10_of_17    
  • bat_studio_simon_kennedy_shernhall_st_11_of_17    
  • bat_studio_simon_kennedy_shernhall_st_12_of_17    
  • bat_studio_simon_kennedy_shernhall_st_13_of_17    
  • bat_studio_simon_kennedy_shernhall_st_14_of_17    
  • bat_studio_simon_kennedy_shernhall_st_15_of_17    
  • bat_studio_simon_kennedy_shernhall_st_16_of_17    
  • bat_studio_simon_kennedy_shernhall_st_17_of_17    
  • 383-1200-Proposed Ground Floor Plan    
  • 383-1201-Proposed First Floor Plan    
  • 383-1212-Proposed West Elevation    
  • 383-1220-Proposed Section AA    
  • 383-1221-Proposed Section BB    
  • 383-1222-Proposed Section CC    
  • 383-Shernhall St-First floor plans before and after    
  • 383-Shernhall St-Ground plans before and after    

A refurbishment and extension transforming a typical Victorian terrace into a contemporary space that celebrates the materials, including a giant weathering steel bay window with the hob overhanging the garden

This typical Victorian terrace previously turned it’s back on the garden, with an obscure route to connect to the outside space. This reinvention of the space has created a contemporary design, with a small side extension and protruding bay to the rear, taking reference from the pitch of the roofs and the industrial saw tooth buildings at the end of the garden.

The weathering steel cladding of these new elements, alongside the finely crafted bespoke doors and internal finishes creates an elegant space rich in texture, which turning the attention to the garden beyond. The project has used a few simple but bold moves to enhance the space, and create a contemporary space. The design has used quality materials throughout, from the weathering steel cladding, to the bespoke door, floor tiles and plywood kitchen - they have been built to last. By choosing where to spend the money either through architectural moves or materials this has allowed the budget to be spent strategically to create an enjoyable experience and improve the home of retired furniture designer.

The roof pitches of the side extension and the protruding bay have taken reference and match that of the existing house’s roof, whilst also taking cues from the saw tooth roof of industrial buildings at the end of the garden. The weathering steel cladding, also picks up the aged materials and odd bracket affixed to the house, whilst again making reference to the industrial nature of its setting.

Annual CO2 emissions data (requested in kg/m2/year) was provided as follows: TBC

Data

  • Begun: Apr 2018
  • Completed: Jul 2019
  • Floor area: 60m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £130,000
  • Funding: private
  • Tender date: Nov 2017
  • Procurement: Traditional
  • Address: Walthamstow, London, E17, United Kingdom

Professional Team

Suppliers