Darkwood Farmhouse

BAT Studio, Henley-on-Thames, 2021

 

V264477L91CAQ1K_BAT-431-003-LR 

All photographs BAT Studio     Download Original

  • V264477L91CAQ1K_BAT-431-003-LR    
  • V264477L91CAQ1K_BAT-431-001-LR    
  • V264477L91CAQ1K_BAT-431-002-LR    
  • V264477L91CAQ1K_BAT-431-004-LR    
  • V264477L91CAQ1K_BAT-431-005    
  • V264477L91CAQ1K_BAT-431-006-LR    
  • V264477L91CAQ1K_BAT-431-007-LR    
  • V264477L91CAQ1K_BAT-431-008    
  • V264477L91CAQ1K_BAT-431-009-LR    
  • V264477L91CAQ1K_BAT-431-010-LR    
  • V264477L91CAQ1K_AJSP_drawings_01    
  • V264477L91CAQ1K_AJSP_drawings_02    
  • V264477L91CAQ1K_AJSP_drawings_03    
  • V264477L91CAQ1K_AJSP_drawings_04    
  • V264477L91CAQ1K_AJSP_drawings_05    

The project entailed the sensitive but contemporary renovation and extension of Darkwood Farm, transforming a Grade II-listed building into a wheelchair-accessible family home.

Although amending the historic house to be accessible by wheelchair was challenging, the project’s primary aspiration was to create a beautifully designed home. To achieve this the clients and the architect, BAT Studio, focused on the character of the existing building.

The successful additions and changes, which included a lift, required exceptional attention to detail. BAT studio had to be meticulous in its work to gain listed building consent and then worked closely with an experience and skilled team of builders on site. Period correct materials were used wherever possible. Where new materials have been used, they are exposed and become features that illustrate the history and transition of the building into the new phase of its life.

The extension to the home was created by reconstructing a derelict feeding shed adjacent to the original farm house. As this structure was listed, original features such as the feeding trough were reinstated in the new space and the original tree trunk beam kept in-situ. Contemporary detailing and conservation rooflights give the space a variety of textures and lots of light.

Upstairs, an accessible shower room is clad with marble, while high quality finishes have been used to complement the original features and panelling on the first floor. Natural materials and contrasting textures feature throughout the house, the results are bright and light space light with a sense of warmth and honesty.

Annual CO2 data was not provided

Data

  • Begun: Sep 2020
  • Completed: May 2021
  • Floor area: 252m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £221,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Jul 2020
  • Procurement: JCT minor works
  • Address: Nettlebed, Henley-on-Thames, RG9, United Kingdom

Professional Team