Reveal in roof

con | form architects, London, 2018

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

01_con_form_architects_reveal_in_roof 

    Download Original

  • 01_con_form_architects_reveal_in_roof    
  • 10_con_form_architects_reveal_in_roof    
  • 09_con_form_architects_reveal_in_roof    
  • 08_con_form_architects_reveal_in_roof (1)    
  • 08_con_form_architects_reveal_in_roof    
  • 07_con_form_architects_reveal_in_roof    
  • 06_con_form_architects_reveal_in_roof    
  • 05_con_form_architects_reveal_in_roof    
  • 04_con_form_architects_reveal_in_roof    
  • 03_con_form_architects_reveal_in_roof    
  • 02_con_form_architects_reveal_in_roof    
  • 01_plans    
  • 02_sections    
  • reveal_in_roof_con_form_architects_model_01    
  • reveal_in_roof_before_image_01    
  • reveal_in_roof_before_image_02    
  • reveal_in_roof_before_image_05    
  • reveal_in_roof_before_image_03    
  • reveal_in_roof_before_image_04    
  • 01_detail_2    

The client’s brief was to provide additional space for their growing family; due to the relatively small size of their garden, the only option was to extend into the roof space.

This project was contentious; the house is in the centre of four unique Victorian properties, in a conservation area and none had adapted the roof. A distinct feature of the rear elevation is its flatness. The roof addition has a layer of depth which responds to the existing condition and reads as a delicate element on the roof.

The result is a thin steel reveal providing a lining to the new space. Internally there was limited floor-to-ceiling height. The new floor was positioned in the centre of the plan, ensuring that windows/light into the existing bedrooms were maintained. Access to the new floor required a pop-up over the new staircase: this gave an opportunity to provide an unobstructed view to the sky and surrounding rooftops at the end of the journey up the stairs.

A whitewashed oak stair gently touches the half-landing, leading the way up into the new space. Entry into the new master suite is through a Valchromat-lined threshold further accentuating the departure from the existing to the new. In the master suite, the roof structure is revealed – whitewashed oak beams run across the space, culminating in double oak beams in the flat dormer element, which extend to the large window and beyond, linking the space to light and outside in conjunction with the thin steel reveal.

Data

  • Begun: Oct 2017
  • Completed: May 2018
  • Floor area: 180m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £220,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Aug 2017
  • Procurement: Traditional - JCT Minor Works 2016
  • Address: London, United Kingdom

Professional Team