Dormore

con | form architects, London, 2018

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

07_con_form_architects_dormore 

Stale Eriksen     Download Original

  • 07_con_form_architects_dormore    
  • 10_con_form_architects_dormore    
  • 09_con_form_architects_dormore    
  • 08_con_form_architects_dormore    
  • 06_con_form_architects_dormore    
  • 05_con_form_architects_dormore    
  • 04_con_form_architects_dormore    
  • 03_con_form_architects_dormore    
  • 02_con_form_architects_dormore    
  • 01_con_form_architects_dormore    
  • 00_existing    
  • 01_proposed    
  • 02_section    
  • dormore_-_before_image_01    
  • dormore_-_before_image_02    
  • dormore_-_before_image_04    
  • dormore_-_before_image_03    
  • dormore_con_form_architects_model_02    
  • dormore_con_form_architects_model_01    
  • precedent_of_single_dormer_windows    
  • 01_detail_1    

A homeworking space in London.

One of our clients had recently started working from home, so an appropriate study / office space was required and as no alternative locations in this tight urban property were viable, the existing attic was an obvious choice.

For this locally listed property, an existing hipped roof complicated the possibility of altering or extending into the roofscape. Development was however possible by portraying to the council through intensive iterations, the relevance of a latent historical typology found elsewhere in the conservation area – the ‘single dormer window’.

Typical precedents for these are windows that are centred on the fenestration patterns below, with the walls and roof clad in lead; the quintessential material for tricky moments in older buildings such as gutters, valleys and flashings.

The concept for the scheme centred around maximising the potential for this tight space within this contentious context. A large opening to the rear was created to maximise light into to space, allowing for greater head height and facilitating an intriguing, tactile relationship to develop with the existing prominent brick chimney and parapet; typically confined to the otherwise distant world of roofscapes. A contemporary anthracite steel element is then placed within this opening, spanning across the void.

Internally the transition into the realm of the roofscape is marked with a strong horizontal oak datum; a nod to the facias that externally distinguish this zone. Achieving adequate head height was a major challenge, as access to this level from the existing stairwell was directly below the existing hipped roof. Solutions included a thin folded steel stair, maintaining the clearance to the stair flight below and a new stepped floor to the study / ceiling to the bathroom below (incorporated into the desk).

This project proves that even in contentious locations, or tiny resultant spaces, more is possible.

Data

  • Begun: Aug 2018
  • Completed: Dec 2018
  • Floor area: 54m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £99,880
  • Funding: Private
  • Tender date: Jun 2018
  • Procurement: Traditional - JCT Minor Works 2016
  • Address: London, United Kingdom

Professional Team