Consort Road, Peckham

Cooke Fawcett Architects, London, 2018

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

118_cp_180420_011_glazed-corner-to-garden-room_credit-peter-landers 

Peter Landers     Download Original

  • 118_cp_180420_011_glazed-corner-to-garden-room_credit-peter-landers    
  • 118_si_160419_001_existing-garden-elevation_credit_cooke-fawcett-architects_2500    
  • 118_si_160304_030_existing-street-elevation_credit_cooke-fawcett-architects_2500    
  • 118_cp_180420_015_sliding-doors-open-at-corner_credit-peter-landers_2500    
  • 118_cp_180420_002_aerial-of-rear-elevation_credit-peter-landers_2000    
  • 118_si_151109_047_existing-kitchen_credit_cooke-fawcett-architects_2500    
  • 118_si_151109_046_existing-dining-room_credit_cooke-fawcett-architects_2000    
  • 118_cp_180420_027_new-bathroom-detail_credit-peter-landers_3000    
  • 118_cp_180420_026_view-from-study-to-garden-and-double-height-space_credit-peter-landers_2500    
  • 118_cp_180420_025_view-along-neighbouring-houses_credit-peter-landers_2500    
  • 118_cp_180420_024_view-to-garden-from-kitchen_credit-peter-landers_3000    
  • 118_cp_180420_021_side-return-extension-area-for-dining_credit-peter-landers_3000    
  • 118_cp_180420_017_view-back-to-kitchen-study-and-entrance_credit-peter-landers_3000    
  • 118_cp_180420_003_double-height-space-in-garden-room_credit-peter-landers_3000    
  • 118_rep_181016_dontmoveimprove_propplans1    
  • 118_rep_181016_dontmoveimprove_explans    

A double-height glazed corner opens up new living spaces to the garden, transforming a dark terraced house in Peckham to a light-filled family home.

A young family moved in to the house and wanted to make a much stronger connection to the very long garden, which the existing arrangement ignored. A well-lit new side return extension creates width for new kitchen and dining spaces, and a dramatic fully glazed double-height garden room links up to a study space and library upstairs. The thin-framed sliding doors open at the corner, leading onto the paved terrace and extensive garden beyond.

New and replaced areas of ceiling are built with exposed Douglas fir joists, which combine with the kitchen and timber flooring to bring warmth to the space. New steel structure was carefully coordinated with the large windows and rooflights so as not to obstruct the corner access and sight lines, and the main beam carrying the floors above is left exposed.
reviously uninsulated external walls of the rear structures are insulated externally, and finished with a rough dark-grey render.

Since the project completed, the family have enjoyed an amazing summer of having the doors open to the terrace and garden. The kitchen has become the centre of the house, and the clients really enjoy the double-height link up to the study upstairs, now lined with books.

Data

  • Begun: Jul 2017
  • Completed: Mar 2018
  • Floor area: 221m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £195,000
  • Funding: Private
  • Tender date: May 2017
  • Procurement: JCT Householder
  • CO2 Emissions: 6.31kg/m2/year
  • Address: 185 Consort Road, London, SE15 3RY, United Kingdom

Professional Team