Wedge House

alma-nac, London, 2018

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

180907_Alma-nac_IvydaleRd_028 

Jack Hobhouse     Download Original

  • 180907_Alma-nac_IvydaleRd_028    
  • 180319_Almanac_IvydaleRd_020    
  • 180907_Alma-nac_IvydaleRd_001    
  • 180907_Alma-nac_IvydaleRd_005    
  • 180907_Alma-nac_IvydaleRd_032    
  • 180319_Almanac_IvydaleRd_013    
  • 180319_Almanac_IvydaleRd_023    
  • 180319_Almanac_IvydaleRd_030    
  • 180319_Almanac_IvydaleRd_041    
  • 180319_Almanac_IvydaleRd_046    
  • 02_Wedge House Plan_GF    
  • 03_Wedge House Plan_SF    
  • 05_SECTION    
  • 04_PLANOMETRIC_0    
  • 01_MODEL_1_50    
  • WINDOW SEAT DETAIL 1_20    

Located on a typical Victorian street in south-east London, the Wedge House comprises a wedge-shaped plan that fully maximises the site footprint.

It tapers from 2.8m internally at the front of the site to 1.9m at the rear. Externally the two-storey house creates a natural bookend to the terrace and ties in with the established pattern of the street, while internally the house is divided across three floors and achieves the required space standards of 52m2 GIA for a one-bedroom property.

At ground level the kitchen/diner has views over a rear courtyard garden, with an open tread timber stair connecting to a first-floor living space. At second floor level the full volume of the roof space is utilised, with large roof windows providing natural light and ventilation for a bedroom space and study/dressing room.

With space at such a premium the floor plans are designed to be as open as possible with the top-lit stair and large window openings helping to maximise natural light across all floors. By limiting circulation space throughout the property the emphasis is placed on the living spaces and functional storage areas. The material palette is light and stripped back with exposed timber floorboards and joists, exposed brickwork of the existing house and polished concrete floor.

In conjunction to the new-build wedge house, a rear extension to the main house completes the proposal. A similar courtyard creates a break between the existing house and the new addition with a vaulted ceiling and roof windows. The new space provides a dining/living area that opens on to an enlarged kitchen with views of both the newly created courtyard and a direct connection to the garden.

Data

  • Begun: May 2017
  • Completed: Mar 2018
  • Floor area: 52m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £246,391
  • Funding: Private
  • Tender date: Mar 2017
  • Procurement: RIBA domestic building contract
  • Address: Ivydale Road, London, SE15 3DZ, United Kingdom

Professional Team