Origami House

Holland Harvey Architects, London, 2018

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

holland_harvey_-_packington-2_0 

Nicholas Worley Photography | Flat 1 38 Commercial Street London E1 6LP | 07595 697 668 | www.nicholasworley.com     Download Original

  • holland_harvey_-_packington-2_0    
  • holland_harvey_-_packington-13    
  • holland_harvey_-_packington-8    
  • holland_harvey_-_packington-9    
  • holland_harvey_-_packington-7    
  • holland_harvey_-_packington-4    
  • holland_harvey_-_packington-5    
  • holland_harvey_-_packington-20    
  • holland_harvey_-_packington-17    
  • holland_harvey_-_packington-15    
  • 16009_plans    
  • 16009_section    
  • 16009_rear_elevation    
  • 16009_axonometric_aj    
  • 16009_section_detail_annotated_0    

A sculptural, timber-clad extension on a constrained site has been added to the rear of this 19th century duplex apartment in an Islington Conservation Area.

The upper corner of the extension has been folded back to mitigate any impact on the neighbouring property – a feature driven by planning policy that ultimately shaped the design.

The building is clad in timber, which has been charred using a Japanese technique known as ‘shou-sugi-ban’, to preserve the wood through carbonisation. The timber itself is a Norwegian product which uses environmentally led technology to provide an alternative to threatened and endangered tropical hardwoods, and traditional impregnated wood.

A glazed single-storey infill, featuring a large rooflight and green roof, creates a new dining room leading out onto a garden terrace, while internally a new open-plan kitchen and lounge leads down into a semi-basement layer providing additional utility facilities beneath a new, modern bathroom.

Data

  • Begun: Mar 2018
  • Completed: Sep 2018
  • Floor area: 98m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £242,500
  • Funding: Private
  • Tender date: Aug 2017
  • Procurement: JCT Intermediate Contract 2016
  • Address: London, United Kingdom