Limburg Road

George and James Architects LLP, London, 2018

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

limburg_road_photo_10 

Elyse Kennedy     Download Original

  • limburg_road_photo_10    
  • limburg_road_photo_7    
  • limburg_road_photo_1_0    
  • limburg_road_photo_9    
  • limburg_road_photo_8    
  • limburg_road_photo_6    
  • limburg_road_photo_5    
  • limburg_road_photo_4    
  • limburg_road_photo_3    
  • limburg_road_photo_2    
  • limburg_road_drawing_4    
  • limburg_road_drawing_1    
  • limburg_road_drawing_3    
  • limburg_road_drawing_2    
  • limburg_road_working_detail    

A house conversion in London.

After his long-term relationship came to an end, our client was looking to make his previously shared house his own. On the ground floor, the existing dark and cramped kitchen was extended into the side return to create an enlarged and sunny kitchen diner, achieved by using gloss kitchen units and a mirrored splashback combined with French doors out to the garden and a skylight overhead.

The original reception rooms were knocked through to form a formal lounge and an informal snug, painted in complementary pale and dark shades respectively. By reconfiguring the circulation, enough space was created for a downstairs WC, utilities and coats.

On the top floor, a previously converted loft was extended to make the space more usable, including the addition of a sheltered roof terrace. Geometric floor tiles were laid in the hall and kitchen diner to connect the front and rear gardens. Engineered oak flooring was laid in the lounge and snug to connect the spaces, with the boards running in opposite directions to define their different functions. Sliding pocket doors were installed between the primary and secondary spaces to encourage a greater sense of flow between them.

Brass lights and taps were used sparingly for maximum impact. Traditional wooden panelling and cast iron radiators were introduced to the circulation spaces to restore their original character, while new fireplaces were added in the lounge and snug to replace those that had previously been removed. Steelwork was set level with the existing floor to maximise headroom.

Data

  • Begun: Apr 2017
  • Completed: Feb 2018
  • Floor area: 165m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £200,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Jun 2016
  • Procurement: RIBA Domestic Building Contract 2014 (traditional procurement)
  • Address: London, United Kingdom