Concert Wall

Cooke Fawcett Architects, London, 2016

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Peter Landers (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

Multi-use event space for musical concerts

The Concert Wall is the latest architectural intervention commissioned by the not-for-profit organisation Bold Tendencies for their disused multi-storey car park site in Peckham, South London.

The project supports Bold Tendencies’ increasingly diverse cultural programme by creating a dedicated venue within the car park capable of hosting large scale musical events.

A focus on world-class classical music at Bold Tendencies has been in place since 2011, with an extensive orchestral and chamber music annual concert programme performed by resident orchestra Multi-Storey. Significant work is also done with local children and young people who have provided a mass choir for performances of music written specially for them. This year Bold Tendencies was one of four locations outside the Royal Albert Hall chosen to host a BBC Prom, broadcast live on Radio 3.

A new lining improves the visual appearance and acoustic performance of the existing concrete car park structure. The design was developed with Multi-Storey and acousticians in order to ensure performers and large audiences could better hear the performances. Shallow valleys in the centre gradually unfold across the width of the car park space into much larger, deeper bays at the outer areas. The geometry of the panels improves the playing experience and reflects a greater proportion of the sound out towards the audience.

The project foregrounds the existing car park structure; unsightly non original additions are concealed and the new lining remains deferential to the rough concrete of the building. Birch plywood is the primary material, used in its natural state to bring warmth to the in-situ concrete surroundings. The angled plywood units have an anodised aluminium profile at the corner junction, and are fixed back to a precise CNC-cut zig-zag substructure. Two double doorways to the fire exit and green room are made as richly textured walnut-lined portals.

Data

  • Begun: Aug 2016
  • Completed: Dec 2016
  • Floor area: 32m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £12,500
  • Tender date: Jul 2016
  • Procurement: Not applicable
  • Address: Bold Tendencies, London, SE15 5DF, United Kingdom

Professional Team