Floating Cube House

Thomas and Spiers Architects, London, 2018

 

c_ryan_wicks_3gatesideroad_floating_cube_house_6 

Ryan Wicks     Download Original

  • c_ryan_wicks_3gatesideroad_floating_cube_house_6    
  • c_ryan_wicks_3gatesideroad_floating_cube_house_5    
  • c_ryan_wicks_3gatesideroad_floating_cube_house_2.5    
  • c_ryan_wicks_3gatesideroad_floating_cube_house_3_0    
  • c_ryan_wicks_3gatesideroad_floating_cube_house_2    
  • c_ryan_wicks_3gatesideroad_floating_cube_house_1    
  • c_ryan_wicks_3gatesideroad_floating_cube_house_7    
  • c_ryan_wicks_3gatesideroad_floating_cube_house_4    
  • 9_c_nanne_springer (1)    
  • gateside_sketch_design    
  • loft_sketch_design    
  • sketch_perspective_2    
  • window_drawing_-_working_detail    

An extension project in London.

We wanted to create a materially rich yet light and airy ground floor extension, whilst needing to maintain the existing and rather bulky first floor bedroom. The project creates open plan living in keeping with the material nature and character of the house.

The skylights, sliding doors and window seat bring natural light into the depth of this open plan extension as well as creating a variety of ways of engaging between internal and external spaces. An overlapping steel frame was formed to suspend and make a virtue of the existing, creating a sense of a floating cube wrapped by a sea of glass. It was important to stay true to the original brickwork by creating a simple form and use of materials throughout.

Reclaimed timber defines the kitchen cabinets and is further picked up on outdoor patio helping to cohere the interior and exterior together. Herringbone brickwork externally relates to the reclaimed timber floor. The project also involved a loft conversion for a master bedroom and en suite bathroom.

We wanted to shape the loft space considering the natural light by re-positioning skylights as well as the use of glazing between rooms. We designed bespoke joinery to create a window seat and a wall of wardrobes for the bedroom, focusing upon balancing functionality with form.

Data

  • Begun: Jul 2016
  • Completed: Dec 2018
  • Floor area: 201m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £240
  • Funding: Private
  • Tender date: Mar 2016
  • Procurement: RIBA Domestic Contract
  • Address: London, United Kingdom