Black Box

MATA Architects, London, 2018

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

photograph_06 

Peter Landers     Download Original

  • photograph_06    
  • photograph_05    
  • photograph_01    
  • photograph_03    
  • photograph_02    
  • photograph_09    
  • photograph_08    
  • photograph_07    
  • photograph_04    
  • drawing_04    
  • drawing_05    
  • drawing_01    
  • drawing_02    
  • drawing_03    
  • working_detail    

Black Box is a small first-floor rear extension to a mid-terrace Victorian era house in Islington.

Our client, a couple, wanted a space that could function both as a home office and occasional guest bedroom with ensuite bathroom.

Situated on a dense urban site with neighbouring buildings in close proximity, any proposed extension would be overlooked from multiple sides – a typical London situation. At the same time, driven by a desire to maximise natural daylight provision and celebrate key views across adjacent gardens, we wanted the new space to benefit from large windows. We asked ourselves whether we could introduce large glazing while regulating levels of shading, natural daylight, privacy, and security at different times of the day.

The extension is conceived as a ‘reconfigurable box’ in dark stained Siberian Larch. Two bespoke counterbalanced shutters are manually operated internally using winches. These allow for multiple configurations of the ‘box; from fully open with window overhang to counter summer solar gain, to shut tight. The dynamic nature of the façade encourages the user to interact with the architecture and adapt their environment for comfort.

The drawings show an extension at ground floor that was designed together with ‘black box’ at first floor (and approved under the same planning application). The client chose to phase the implementation of this scheme with the first floor element being delivered first and the ground floor component to follow at a later date.

Data

  • Begun: Feb 2018
  • Completed: Dec 2018
  • Floor area: 13m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £98,540
  • Funding: Private
  • Tender date: Apr 2017
  • Procurement: JCT Building Contract for a Homeowner who has appointed a consultant to oversee the work
  • Address: 3 Battishill St, London, N1 1TE, United Kingdom

Professional Team