Shadow House

Doma Architects, York, 2015

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

    Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Existing floor plans    
  • Existing elevations    
  • Proposed floor plans    
  • Proposed front elevation    
  • Proposed side elevation    
  • Proposed rear elevation    
  • Proposed section    
  • Concept    
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

A two-storey side extension in York Conservation Area.

The property forms one half of a semi-detached Victorian house in York Conservation Area.

An earlier hipped roof garage extension used as a home office, was only accessible via external doors, so the owner had to put her coat on every time she wanted a cup of tea.

In addition to a warm and accessible home office, the practice was employed to provide some much needed additional living and bedroom space to accommodate a growing family.

The design provides a highly contemporary response to the existing property, whilst remaining subservient. A glass slot provides a visual separation between the existing brick house and the extension, and the use of dark materials gives the impression that the extension is in the house's shadow. The scale of new windows references old, and the extension height is set by the soffit of the existing.

The design was conceived as two elements: a two-storey element clad in large scale slate grey fibre cement cladding boards; and a single storey element that pulls away from the two-storey box into the garden, clad in horizontally laid charred larch boards.

The surprising use of contrasting textures and scales to the rear elevation juxtaposes the ordered front elevation and purposefully reflects the fragmented rear façade of the existing house. The fully glazed end wall reaches out to the garden via the new raised terrace that extends the living space seamlessly out into the garden.

Internal spaces are bathed with light via the large windows, sliding doors and roof lights, and the installation of wider openings between old and new provides much needed open plan living space for parents to keep a watchful eye on growing boys, whilst also providing the flexibility to close doors on unwanted mess and noise.

Data

  • Begun: May 2015
  • Completed: Dec 2015
  • Floor area: 60m2
  • Sector: House
  • Total cost: £111,000
  • Tender date: Jan 2015
  • Procurement: JCT Minor Works 2011 Building Contract
  • Address: 4 Belle Vue Terrace (please keep confidential), York, YO10 5AZ, United Kingdom

Professional Team

Suppliers