Station Road

Gazey Architects, Radlett, 2016

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

David Barbour (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

Loft conversion to a two-storey Victorian terraced house within a conservation area

The aim of the project was to utilise the property’s roof space to provide a 40m2 self-contained en-suite bedroom for the client's growing family, while maintaining a low key presence to the street elevation and exploiting the rear elevation.

Two conservation rooflights were installed in the house's street-aspect roofscape and a large dormer window was introduced to the rear to provide natural daylight and interesting views.

To maximise the very low inherent floor-to-ceiling height within the converted loft space, the existing floor construction was lowered by 150mm.

As the property is located in a conservation area, the rear-aspect dormer is clad in a sensitively considered natural slate finish to limit any visual impact to the appearance of the surrounding area.

The dormer extension has an extremely large picture-framed glazed opening to provide both natural light and a view of the adjacent greenery. Internally, this focal point provides a visual distraction (from the low floor-to-ceiling height) and forms a large integrated seat.

Data

  • Begun: Jan 2016
  • Completed: Apr 2016
  • Floor area: 40m2
  • Sector: House
  • Total cost: £65,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Jul 2015
  • Procurement: Traditional (JCT Minor Works)
  • Address: 6 Station Road, Radlett, WD7 8JX, United Kingdom

Professional Team