Hazelton Road Townhouse

Dittrich Hudson Vasetti, Bristol, 2016

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Front, looking East 

Paolo Ferla (website)     Download Original

  • Front, looking East    
  • Front    
  • Exterior, looking West    
  • Rear elevation.jpg    
  • Facade detail    
  • Open plan kitchen diner looking North    
  • Kitchen diner living looking South    
  • Living room    
  • Stairs    
  • glass balustrade    
  • First  floor corridor    
  • First floor bedroom    
  • En-suite shower    
  • en-suite    
  • First floor study    
  • Proposed GF Plan    
  • Proposed 1F Plan    
  • Proposed Roof Plan    
  • Front elevation    
  • Rear elevation    
  • Section AA BB    
  • Section CC    
  • Demolition    
  • Roof construction     
  • hallway     
  • Boundary detail at high level    
  • Boundary detail at low level    

A new-build two-storey mews house on a brownfield site in Bristol

The site (measuring just 7x11m) was carved out of the garden of a Victorian semi-detached property.

The design has been informed by the protracted planning negotiations and the architects' desire to create a contemporary vernacular that would sit comfortably in a uniform Victorian context.

The architects were able to come up with a solution that minimises the building mass and appears to be single-storey, whilst effectively fitting a first floor within the roof space.

The building is articulated in two gabled volumes, arranged in an L-shaped plan with a South-facing courtyard garden. The roof eaves are only 3m high, yet the steeply sloping roof creates enough habitable space to fit a master bedroom with an open en-suite shower, and a separate study. Due to the restricted headroom the layout had to be carefully planned, especially with regards to the staircase location. The solution is a generous double height landing area with sloping ceilings and roof windows flooding the space with daylight. The smaller gabled element contains the living and dining areas, which benefit from full height ceilings and large windows facing the garden.

From the outside, the house appears much smaller than its actual size.

Crisp aluminium Velfac windows contrast with the warm, slightly distressed brickwork. The street facade features two panels of alternate string-course brickwork, suggesting larger openings reminiscent of the historical coach houses still found in the neighbourhood. 

Internally, the materials palette is simple and consistent: stained oak flooring runs throughout the ground floor areas, whilst pale beige vinyl and white walls keep the first floor interior light.

Data

  • Begun: Jul 2015
  • Completed: Aug 2016
  • Floor area: 72m2
  • Sector: House
  • Total cost: £167,000
  • Funding: private
  • Tender date: Mar 2015
  • Procurement: JCT Minor Work
  • CO2 Emissions: 17.80kg/m2/year
  • Address: 2 Hazelton Road, Bristol, BS7 8ER, United Kingdom

Professional Team

Suppliers