Inverse House

Threefold Architects, London, 2015

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Charles Hosea (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

Refurbishment of an existing mews house in Primrose Hill, London

An entirely new arrangement of spaces was proposed and inserted into the existing volume, locating the key open plan living space at second floor and introducing a new terrace to provide outdoor space and draw natural daylight deep into to the kitchen and living area.

At first floor a generous master suite with further single bedroom occupies the whole floor plate. On the entrance level is a large shower room further double bedroom and study which opens onto the mews through large carriage doors.

The design employs a restrained palette of materials characteristic of the industrial heritage of the building. Simple minimal detailing, emphasizes the original fabric and inserted structure of the building which have been restored and expressed throughout. The result is a series of layered luminous spaces with a cool austerity yet embed with warmth and character.

Data

  • Begun: Feb 2015
  • Completed: Nov 2015
  • Floor area: 130m2
  • Sector: House
  • Total cost: £240,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Jan 2015
  • Procurement: Traditional, JCT Intermediate
  • CO2 Emissions: -kg/m2/year
  • Address: 3 Eglon Mews, London, NW1 8YS, United Kingdom

Professional Team