Extension in the Grange

WT Architecture, Edinburgh, 2015

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

David Barbour     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Ground Floor    
  •     
  •     
  •     

Private dwelling

A new kitchen carves into and pushes out from the back of an old Victorian villa, addressing the classic garden-connection challenge by providing a kitchen worktop and window seat, perched above the long private garden. 

A new dining area draws an old external terrace in to the house, with deep cuts in the stone walls letting light deep in to the plan. 

The new works are conceived big pieces of furniture that slide in to and out of the old house, with glazed, sometimes actually sliding, infill panels to provide a weathertight enclosure.

Complex and largely concealed steelwork holds up the heavy stone upper storey, with a thin-edged cantilever roof providing sheltering and deeply shadowed eaves.  

Internal shelves and kitchen units are all bespoke and tailored to the clients' particular needs. A series of large steps and planters connect down to the garden level itself.

Data

  • Begun: Oct 2014
  • Completed: Jul 2015
  • Floor area: 45m2
  • Sector: House
  • Total cost: £170,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Jun 2014
  • Procurement: MW/D/Scot
  • Address: Hope Terrace, Edinburgh, EH9 2AR, United Kingdom

Professional Team