The Bird Box

Urban Projects Bureau, London, 2014

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Kilian O'Sullivan (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

A conversion and extension of a Victorian terrace house in Stoke Newington to replace an existing second-floor lean-to conservatory with dining room

The development included replacing an existing second-floor lean-to conservatory with an additional dining and entertaining space with framed views overlooking tree lined gardens and mews workshops to the rear of the property.

The slate clad timber structure extension includes a large frameless glass window seat that doubles up as bench seating for the dining table, built-in furniture and a concealed WC and utility room. The project opens spatial links without destroying the integrity of the Victorian room and creates different zones for family members to inhabit.

The project dramatically improved the property and added extra space, on a tight budget of £45,000.

Data

  • Begun: May 2014
  • Completed: Aug 2014
  • Floor area: 50m2
  • Sector: House
  • Total cost: £45,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Mar 2014
  • Procurement: JCT Minor Works
  • Address: 4c Aden Grove , Stoke Newington, London, N16 9NJ, United Kingdom

Professional Team