Shadow Shed

Neil Dusheiko Architects, London, 2015

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

    Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Existing Plans    
  • Proposed Plans    
  • Detailed Plan    
  • Short Section    
  • Long Section    
  • Elevation    
  • Introduction    
  • Visualisations    
  • Door Details    

Flexible study space & yoga studio in the garden of a Victorian house

The project, situated in a back garden of a Victorian house in a Conservation Area, is surrounded by lush and verdant vegetation with large trees.

The façade is made of heavily textured cedar, blackened using a traditional Japanese technique called Shou Sugi Ban. The interior is wax finished birch plywood.

The concept was for the studio to be a quiet, abstract object in the landscape of the garden, sunken into the ground and its dark charred skin blending in with the established foliage.

A window wraps around to form a skylight, eroding the box-like nature of the studio and permitting glimpses of the trees and stars from the inside. The ability to create a range of atmospheres within the small space allows it to be used in a multi-functional way during the day and night, when the black timber dissolves into the darkness and the windows glow like lanterns.

Data

  • Begun: Mar 2015
  • Completed: Jul 2015
  • Floor area: 15m2
  • Sector: House
  • Total cost: £35,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Feb 2015
  • Procurement: JCT MW
  • Address: 13 Primrose Gardens, Belsize Park, London, NW3 4UJ, United Kingdom

Professional Team

Suppliers