Jersey Street Petal

Alter & Company Ltd, Brighton, 2017

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

    Download Original

  •     
  • Alter & Co - Jersey Street - Photo 2 - A4    
  • Alter & Co - Jersey Street - Photo 3 - A4    
  • Alter & Co - Jersey Street - Photo 4 - A4    
  • Alter & Co - Jersey Street - Photo 5 - A4    
  • Alter & Co - Jersey Street - Photo 6 - A4    
  • Alter & Co - Jersey Street - Photo 7 - A4    
  • Alter & Co - Jersey Street - Photo 8 - A4    
  • Alter & Co - Jersey Street - Photo 9 - A4    
  • Alter & Co - Jersey Street - Photo 10 - A4    
  • AC001_19 Jersey Street_GA First Floor Plan    
  • AC001_19 Jersey Street_GA Second Floor Plan    
  • AC001_19 Jersey Street_GA Roof Floor Plan    
  • AC001_19 Jersey Street_GA Section    
  • AC001_19 Jersey Street_GA Elevation    
  • Build Photo 1 - Dormer Build    
  • Build Photo 2 - Petal Fabrication    
  • Build Photo 3 - Petal Install    
  • AC001_19 Jersey Street_Proposed Petal Detail 01    
  • AC001_19 Jersey Street_Proposed Petal Detail 02    
  • AC001_19 Jersey Street_Proposed Staircase    

Contemporary loft extension to existing Victorian terrace house creating new bedroom suite for the family.

The project aimed to extend the family home into their roof space to create a new master bedroom for the parents and allow their two children to graduate into the larger first floor bedroom and the smaller bedroom to become a studio workspace for the client. The clients were interested in a contemporary design that elevated their property above the surrounding Victorian worker houses in Hanover, Brighton on the south coast. The design involved the reconfiguration of the first floor to allow an efficient staircase into the new loft dormer that balanced the need for maximum space in the loft with space taken out of the first floor. A single material birch plywood string-less staircase becomes the focal point of the transition from the original house and the new loft space and floats respectfully over the existing features. The timber framed highly insulated loft space is clad in a single-ply membrane forming a contemporary projection from the roof and a projecting petal window reveal in metallic aluminium to the rear and a large skylight to the front bounces light into the interior bedroom creating a tranquil space.

Data

  • Begun: Jun 2016
  • Completed: Mar 2017
  • Floor area: 27m2
  • Sector: House
  • Total cost: £40,600
  • Funding: Private
  • Tender date: Apr 2016
  • Procurement: Design & Build by Architect
  • Address: 19 Jersey Street, Hanover, Brighton, BN2 9NU, United Kingdom

Professional Team

Suppliers