Harefield Road

Gruff, London, 2015

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Exterior illuminated 

Adam Scott (website)     Download Original

  • Exterior illuminated    
  • View In    
  • Kitchen Island    
  • View Through    
  • Bike Storage    
  • Exterior Oblique    
  • Light Detailing    
  • Linear Lighting    
  • Ground Floor Plan    
  • First Floor Plan    
  • Section AA    
  • Rear Elevation    
  • Bike Wall    
  • Before    
  • Strip Out    
  • Strip Out First Floor    
  • Steel    
  • Structure    
  • Cladding    
  • Detail    

Am extension to the side of a semi-detached house in South East London.

The proposal included a single storey side extension and internal refit, including two new bathrooms, of a semi-detached house within the Brockley Conservation area in South East London.

The existing house, visually and structurally dated, with an unstable conservatory to the rear, needed a complete refurbishment. The new occupants required a functioning, efficient layout, finished with coordinated materials, designed to synchronise the house as a whole.

The side extension creates a large open-plan kitchen diner to the rear of the property to allow for improved circulation on the ground floor. Large sliding doors and integrated lighting within the external overhang replace a small door and awning to create a new visual and physical connection between the internal and external.

Externally, the palette to the extension is purposefully simplified in order to harmonise the relationship between the darker addition and the white render of the existing. The rear wall has been clad in dark grey composite panels, corresponding with both the materiality of the tiled roof and the colour and tone of the new glazing.

Internally, the palette has been continued. Grey tones and carefully selected textures are used throughout, in order to create a warm and relaxed space, while also integrating the extension with the remainder of the house. Within the proposal, bespoke joinery has been utilised within the house to maximise the coordination of the design to the specific requirements of the client. Within the extension, the manipulated long boundary wall mirrors the kitchen opposite, creating interesting elements, specifically designed for the clients' needs. These include a seat - allowing for the extension of the dining area, book shelves, an area to hang the clients’ road bikes and an AV area to house the television, speakers and accessories.

Data

  • Begun: Mar 2015
  • Completed: Aug 2015
  • Floor area: 50m2
  • Sector: House
  • Total cost: £150,000
  • Tender date: Nov 2014
  • Procurement: Traditional
  • Address: 8 Harefield Road, London, SE4 1LR, United Kingdom

Professional Team

Suppliers