Prince’s Foundation

Matthew Lloyd Architects, London, 2000


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

The only outward indication of change is the lightbox which marks the entrance 

Andrew Holt (website)     Download Original

  • The only outward indication of change is the lightbox which marks the entrance    
  • Entrance    
  • Wind cowls allow the building to be passively ventilated    
  • Wind cowls poke their noses above the rooftops of Shoreditch    
  • A brick ramp leads to the reception area and ground-floor gallery    
  • View of staircase    
  • Underside view of staircase    
  • Half landing glimpses    
  • The top floor painting studio    
  • Basement workshops    
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • Typical upper floor plan    
  • Section    
  • Air circulation diagram    
  • Staircase detail    
  • Plan and section of staircase    

Refurbishment of a Victorian warehouse in Shoreditch to house the headquarters of the Prince's Foundation

This careful refurbishment of a Shoreditch warehouse for the Prince’s Foundation returned the building to its original appearance, though with the conspicuous addition of two wind cowls. These demonstrate the Foundation’s support of environmental quality and the principles of sustainable architecture and urbanism.

Internally, the architects have clarified circulation, with the addition of a lift and stairs to the northern edge of the building, and toilet facilities and escape stair to the south. The northern stair sits back from the warehouse walls, allowing the full five-storey height of the building and its scarred brick walls to be appreciated. Glazed openings adjacent to each half-landing permit glimpses of the building's various spaces: a painting studio at fifth floor level, a library on the second floor, further studios on the first floor and workshops at basement level.

The studio/workshop spaces embrace activities ranging from community-focused non-vocational art and building studies, through environmental impact analysis, to doctoral and MPhil research into the history, theory and practice of architecture.

At ground floor level a café and gallery provide a public front to Charlotte Street, accessed via a herringbone brick detailed ramp.


  • Begun: Jan 1999
  • Completed: 2000
  • Floor area: 2,242m2
  • Sectors: Education, Office, Civic, Arts and culture
  • Total cost: £2.4M
  • Tender date: Nov 1998
  • Procurement: JCT 1980 Provate with Quantities Single Stage Selective Tendering
  • Address: 19-22 Charlotte Rd, London, EC2A 3SG, United Kingdom

Professional Team


AJBL Sponsor

Mumford & Wood

Specialist manufacturer of bespoke timber windows, doors and roof lanterns in period and contemporary designs

Find out more