Mountain Rescue

Blee Halligan Architects, Languedoc, 2010

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

The Douglas fir window replaced a collapsed exterior wall 

Sarah Blee     Download Original

  • The Douglas fir window replaced a collapsed exterior wall    
  • Mountain Rescue hut by Blee Halligan    
  • Mountain Rescue hut by Blee Halligan    
  • Mountain Rescue hut by Blee Halligan    
  • Mountain Rescue hut by Blee Halligan    
  • Mountain Rescue hut by Blee Halligan    
  • Mountain Rescue hut by Blee Halligan    
  • Mountain Rescue hut by Blee Halligan    
  • The Bedroom is lined with cedar wall panels    
  • Mountain Rescue hut by Blee Halligan    
  • Mountain Rescue hut by Blee Halligan    
  • Mountain Rescue hut by Blee Halligan    
  • Mountain Rescue hut by Blee Halligan    
  • Floor plan    
  • Cabin section    
  • Cabin ruined building    
  • Axonometric sketch    
  • Cabin-section    
  • Cabin bedroom sketches    
  • Cabin construction    
  • Window details    

Small self-build hut situated within the outbuildings of a historic water mill in south-west France

An existing ruined outhouse, dug into the slate hillside, is patched up and a new timber bedroom, bathroom and dressing room are constructed within the rugged stone walls. This serves as an annexe to a mill house.

The history of the building is a reference point for the architecture. From the outside, the building still presents itself as a ruin except for the main Douglas Fir window, which replaces a collapsed external wall. This window faces towards the morning sunlight, which reflects off a sweeping curved soffit of cedar strips internally.

A long high level window opposite provides for cross ventilation and allows views of the surrounding mountains when lying in bed. In addition, a small wood-burning stove is located in a niche left by a defunct secondary door.

The bathroom and dressing room are housed within an existing lean-to addition. A wide oxide-red gutter forms the junction between the roofs of these two historic parts. A funnel rooflight provides daylight to the windowless interior.

Data

  • Begun: Apr 2009
  • Completed: 2010
  • Floor area: 15m2
  • Sector: House
  • Total cost: £18,000
  • Funding: Private
  • Procurement: Self-Build
  • Address: Mountain Rescue, Languedoc, France

Professional Team

Suppliers