Pobble House

Guy Hollaway Architects, Dungeness, 2014

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Charles Hosea     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

A private house in Dungeness, a stark headland on the Kent coast

The house's form emulates the dwelling it replaces in response to planning policy governing development within the ecologically sensitive area.

Formed in three sections, the largest forms central living, kitchen and dining areas with bedrooms and bathrooms located in a lower middle section and a separate children’s bunk module connected via an elevated glazed link.

Materials were carefully chosen in acknowledgment of Dungeness’ surrounding vernacular; larch, reminiscent of surrounding huts which will weather silver in the salt air, cor-ten taking cue from the areas exposed metal works and contrasting cement fibreboard.

A roof-mounted PV system in combination with a highly insulated and air tight building envelope maximises energy efficiency creating a highly sustainable dwelling.

Data

  • Begun: Sep 2013
  • Completed: Apr 2014
  • Floor area: 100m2
  • Sector: House
  • Total cost: £225,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Jul 2013
  • Procurement: Traditional – JCT MWD 2011
  • CO2 Emissions: 39.19 kg/CO2 per SQMkg/m2/year
  • Address: Pobble House, Dungeness Road, Dungeness, TN29 9NE, United Kingdom

Professional Team

Suppliers