The Pines

Project Architecture Company (PAC), Ryarsh, Kent, 2013

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

James Wilson     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

The Pines is a small renovation and extension to an old 1890s Victorian ragstone cottage in Kent, England

The existing cottage had been extended twice before (in 1980 and again in 2000) and was in need of an upgrade. Its interior configuration of small rooms and the bad state of its prior additions no longer provided a comfortable living standard for the recently retired owners.

Our proposal maximises the very tight budget by limiting the new extension's area and totally renovating the interior spaces. The new extension and the existing addition are uniformly clad with a vertical timber façade that makes them read as a single volume.

The vertical black Larch timber simultaneously complements as well as contrasts with the old ragstone wall of the original Victorian house. It references the typical black stained barns of the surrounding Kent farms. The new entrance with a folded steel porch was cut through the ragstone wall.

Data

  • Begun: Apr 2013
  • Completed: Sep 2013
  • Floor area: 190m2
  • Sector: House
  • Total cost: £120,000
  • Tender date: Jan 2013
  • Procurement: Minor Works Building Contract 2011 (MW 2011)
  • Address: The Pines, London Rd, Ryarsh, Kent, ME19 5AS, United Kingdom

Professional Team