Crit Building

Guy Hollaway Architects, Kent, 2012


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in


Charles Hosea (website)     Download Original

  • Location plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Section    
  • North elevation    
  • East and west elevation    
  • South elevation    
  • Detail    

Multi-purpos extension to the School of Architecture at Kent University

The building, that stands between the existing architecture school and the zinc-clad Jarman School of Arts, forms the north side of the recently refurbished quadrangle.

The building sits on reinforced concrete columns above an area used by Jarman students for theatrical props and is connected to the main Architecture Building via a bridge link on the first floor of the adjoining

The long rectangular form of the Crit Space was created using steel portal-frames as ‘ribs’ to provide the open-plan internal space as well as to provide lateral stability.

The building is clad with a bespoke screen of small rectangular anodised aluminium flaps on the south elevation, each with a stainless steel hinge connection to a continuous black powder-coated aluminium egg crate. This also provides solar shading for the crit space.


  • Begun: Apr 2011
  • Completed: Nov 2012
  • Floor area: 221m2
  • Sector: Education
  • Total cost: £740,000
  • Procurement: JCT SBC 05 with quantities
  • Address: Crit Building, University of Kent, Canterbury, Kent, CT2 7NR, United Kingdom

Professional Team