Camden PassivHaus, Ranulf Road

bere:architects, London, 2010

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Tim Crocker (website)     Download Original

  •     
  • South elevation    
  • Main entrance    
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Staircase    
  • Living space    
  • Living space    
  •     
  •     
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  •     
  •     
  •     
  •     

Timber framed two bedroom house, which was the first certified PassivHaus in London

The primary objective of the project was to achieve a comfortable home for a young family, while minimizing energy consumption. The house is constructed with a heavily insulated prefabricated timber frame set inside 3m retaining walls and clad in European larch.

It is cheap to run, achieving a heating saving of 90% compared to existing housing; low in carbon emissions; and is bright and airy, with sliding doors on to a south facing terrace.

The PassivHaus Planning Package (PHPP) was used from the very start of the project to determine the optimum position for the house on the site and the optimum percentage and orientation of the glazing.

The final design of the house provides bright and airy rooms with large, tilt and slide, draught-free triple-glazed windows to the south and west. Summer shading is provided by means of retractable external venetian blinds with automatic solar control, whilst inward-tilting windows provide secure summer night-time purge ventilation.

A water filtration system ensures perfectly clean water for both drinking and bathing. Mains water use is reduced by an underground rainwater-harvesting tank, which provides water for the garden. A solar thermal panel supplies domestic hot water via a compact unit with a tiny back-up gas boiler. CO2 emissions are minimised (11.3kg/yr excluding appliances & 23.6kg overall).

Data

  • Completed: Jul 2010
  • Floor area: 118m2
  • Sector: House
  • Procurement: JCT Intermediate Contract with Contractor’s Design (ICD05)
  • CO2 Emissions: 16.84kg/m2/year
  • Address: 4 Ranulf Road, London, NW2 2BT, United Kingdom

Professional Team