Boxwood

Walker Bushe Architects, Beckley, 2013

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

    Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Roof plan    
  • Long section    
  • Short section    

Holiday let house to accommodate six people

Boxwood is a low energy house, set within a clearing in ancient woodland near Rye in East Sussex, clad in a locally sourced Sweet Chestnut rain-screen. The building is designed to have a discreet presence, nestling quietly into to its surroundings as much as possible. Its appearance is intended to mimic the simplicity of a traditional bird box.

Planning constraints dictated that the volume and shape of the house had to replicate the double garage it replaced, although the roof pitch was changed slightly to give it a more solid, geometrical shape. The roof timbers and slates were salvaged from the original building.

The building is cut 1200mm into the ground, a move that results in a spacious open plan living/dining /kitchen and utility room at the upper level with three bedrooms and two bathrooms below.

The house is highly insulated and utilises a low energy Air Source Heat Pump to provide hot water and under-floor heating.

Data

  • Begun: Dec 2011
  • Completed: Feb 2013
  • Floor area: 120m2
  • Sector: House
  • Total cost: £165,000
  • Procurement: JCT Minor Works Contract
  • Address: Boxwood, Bixley Lane, Beckley, TN31 6TH, United Kingdom

Professional Team

Suppliers