Venn Farm Extension

Feilden Fowles, Bude, Cornwall, 2013

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Henrietta Williams     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Site Plan    
  • Ground Floor Plan    
  • First Floor Plan    
  • Elevation    
  • Elevation    
  • Existing Plan    
  •     
  •     
  •     
  •     
  • FeildenFowles_Detail_01_.pdf    

Two-storey timber frame extension to provide open plan living areas with panoramic views across the Cornish countryside

This timber frame construction is the inverted form of an original cob farmhouse within the farmyard ensemble at Venn Farm. The form mirrors the introverted 18th century cob structure with an articulated, light timber framed structure which opens onto the panoramic landscapes to the West and lofts to the South.

Providing additional living accommodation to the original farmhouse, the generous extension maximises the building’s connection to its landscape replacing a series of lean-tos and sheds. The open plan ground floor, celebrates this and the connection to the extended farmyard at the South, strengthening the two clear axis from which the plan is derived.

The deep overhanging eaves celebrate the wild weather, shedding water away from the concrete plinth and expressed timber fins, which together create intimate alcoves for seating.

The Douglas Fir frame was constructed on Dartmoor by Emanuel Hendry with whom Feilden Fowles collaborated with during the design and procurement.

Data

  • Begun: Nov 2012
  • Completed: Apr 2013
  • Floor area: 90m2
  • Sector: House
  • Total cost: £110,000
  • Address: Venn Farm Extension, Bude, Cornwall, United Kingdom

Professional Team