The Garden Room

KSR Architects, London, 2013

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Tony Murray Photography (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Context plan    
  • Floor plan    
  • Front elevation    
  • Section    
  • Concept sketch    
  • Detail    

New Garden Room for domestic house comprising sitting room, gym, sauna, shower, relaxation area and external hot tub within a landscaped setting

The structure sits at the bottom of the garden with a lush woodland backdrop and comprises a sitting room, gym, sauna, shower and relaxation area all wrapping around a new external hot tub surrounded by a rill and natural pond within a landscaped setting.

The building is designed to integrate with the garden. Views from the house to the woodland beyond are maintained by sinking the building into the landscape, whilst a green roof visually continues the sweep of lawn over the building. In order to further blend in with its setting, the building was designed to be clad in green oak, cedar shingle roof (subsequently changed to slate) with slimline aluminium windows.

The architect produced the concept for the building and worked closely with Nature’s Balance in developing the detailing throughout. They then carried out a full interior design service for the new rooms, including all finishes and lighting. The limestone flooring blends seamlessly with the Yorkstone paving to the natural pool and garden path. To create a calming spa-like environment, the walls are clad in white oiled Douglas Fir applied in random, undulating boards. LED lighting is used throughout with concealed linear lighting at both high and low levels.

Data

  • Begun: Oct 2012
  • Completed: Jul 2013
  • Floor area: 35m2
  • Sector: House
  • Total cost: £225,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Jul 2012
  • Procurement: Negotiated - direct appointment
  • Address: Highgate, London, N10, United Kingdom

Professional Team

Suppliers