Number Eight House

William Tozer Associates, Bay of Island, 2013

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

William Tozer Associates (website)     Download Original

  •     
  • Unknown-5    
  •     
  •     
  • Striated screen    
  •     
  • Permeable envelope    
  •     
  • Permeable timber envelope    
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Plan    
  • Site plan    
  • Elevation    
  • Axonometric    
  • Axonometric    
  • WTAD_numbereighthouse_details.pdf    

Reconfiguration and refurbishment of an existing single-storey beach house in the Bay of Islands, New Zealand

The scheme provides an open-plan living, kitchen and dining area with improved relationship to and connection with a new decked area to the sea-ward side.

The existing bunk rooms are converted to a guest suite with double bedroom and adjoining shower room. Secure utility accommodation and storage is also be provided. The exterior deck is replaced with a new terrace, accessible from the living accommodation, and providing outdoor dining and seating areas, with canopies to protect from sun, wind and wet weather, and outdoor heating. Natural lighting and storage is incorporated wherever possible throughout.

A sculptural, striated timber envelope recalls the makeshift sun and wind shading additions ubiquitous to the New Zealand vernacular beach house or ‘bach’. This permeable envelope creates soft edges to a series of outdoor and indoor spaces in and around the existing building—in turn variously curated as a found object, or spatially and formally integrated into the new composition. Continuity of floor levels and finishes heightens the blurring of interior and exterior spaces.

A black stain to the exterior walls and black paint finish to the roof references the local history of creosote treated cladding. Finished in white-painted plasterboard, the interior walls are presented visually as rectilinear volumes juxtaposed with the angled geometry of the found-object building envelope. Rather than a single panorama, spectacular views to the ocean are selectively framed from the interior, and sequentially revealed through the timber screens as one moves around the exterior.

Data

  • Begun: Oct 2012
  • Completed: Mar 2013
  • Floor area: 190m2
  • Sector: House
  • Total cost: £88,500
  • Tender date: Aug 2012
  • Procurement: NZS 3910:2003
  • Address: Mahinepua, East Beach, Bay of Island, New Zealand

Professional Team