Quaker Barns

Hudson Architects , Norfolk, 2001

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

The new north wall of Hall Barn is made of straw bales, faced with a rainscreen of translucent glass fibre panels fixed to steel frames which span between the original oak posts 

Mark Luscombe-Whyte     Download Original

  • The new north wall of Hall Barn is made of straw bales, faced with a rainscreen of translucent glass fibre panels fixed to steel frames which span between the original oak posts    
  • Straw bales detail    
  •     
  • The living area in Quaker Barn    
  • The dining area in Hall Barn – the window opening is set into the thickness of the straw bale wall.    
  • Hall Barn has a first floor bridge which links the staircase to a double bedroom and bathroom over the kitchen    
  • Bathrooms in Quaker Barn receive indirect light from internal glazed walls    
  • Quaker Barn’s internal courtyard has a cobbled floor and exposed brick wall with flint base.  It is roofed with glazed pantiles    
  • AJ14-living area    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Cross section    
  • Detail through straw bale wall    
  • Detail of sliding window    

Conversion of an eighteenth century barn into two holiday homes

The two dwellings, which are designed to be let together or separately, form two sides of a courtyard and share a common entrance porch.

The structure of the Grade II listed farm buildings has been mostly retained, incorporating some modern insertions.

The new north wall of larger barn, which overlooks the courtyard, is made of straw bales faced with a rainscreen of translucent glass fibre panels, a wall which gives high levels of thermal insulation.

The barns are constructed from local materials, such as brick and oak and recycled resources such as straw bale, fibreglass and car window seals.

Data

  • Begun: Jun 2000
  • Completed: Oct 2001
  • Floor area: 300m2
  • Sector: House
  • Total cost: £190,000
  • Address: Quakers Hall, Haveringland, Norwich, Norfolk, NR10 4QF, United Kingdom

Professional Team