Writer's Retreat

Architectare, Itaipava, 2012


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in


Leonardo Finotti (website)     Download Original

  • Site plan    
  • Floor plan    
  • Long section    
  • Section    
  • Facades    
  • WritersRetreatWorkingDetail.pdf    

Designed as a young writer´s retreat, the box made of stones works as a cave, with all its symbolisms.

For that, the construction is only completely open to one side, integrating the interior with the nature outside, allowing the rhythm of the passage of time to be apprehended and reinforcing the promise both of the world and birth of ideas.

Once the writer is in it, he is cozy and protected. He has everything he needs, as in a womb. He is secure enough to get in touch with all his most inner thoughts, demons and illusions, so when he gets out of it, he feels fresh and full of new ideas.

Although it was designed for a writer, it could fit for anyone willing to be in touch with themselves.


  • Begun: Jul 2011
  • Completed: Feb 2012
  • Floor area: 30m2
  • Sector: House
  • Total cost: £30,000
  • Tender date: Mar 2011
  • Address: Rodovia Br 040, km 66, Condominio Quinta do Lago, Lote 1 Setor 3, Itaipava, 25725-905, Brazil

Professional Team