Maldon Road

David Nossiter Architects, Colchester, 2011

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Steve Lancefield     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Plan    
  • Section    
  • Elevations    
  • Terrace section    
  • Roof parapet detail    
  • Window seat jamb detail    
  • Window seat detail    
  • Roof detail    

Single storey rear addition to a Victorian red brick dwelling situated within a Conservation Area

The existing living room, which has become the kitchen and dining area, has been extended into a simple white rendered addition connected to the house with a bespoke frameless glazed link.

Concealed lighting is located within the lower edge of the kitchen worktops and behind etched glass doors. A wall of built in display shelving provided an opportunity to design a window seat beneath the frameless glazed link.

The poured concrete floor and white rendered walls of the extension continue into the exterior spaces, where a stepped planted terrace with integral seating has been designed to take advantage of the steep site.

Boundary fences, constructed from horizontally laid cedar timbers, provide privacy for a pond with sun terrace located on the upper level of the garden.

This extension has a planted roof, that echoes the organised rectangular pockets of lawn at the upper level of the site.

Data

  • Begun: Jun 2010
  • Completed: Feb 2011
  • Sector: House
  • Total cost: £135,000
  • Procurement: Project Manager client directly employing specialist sub-contractors
  • Address: 172 Maldon Road, Colchester, C03 3AY, United Kingdom

Professional Team

Suppliers