Studio House

Armitage Associates, London, 2007

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

View from the garden 

David Churchill (website)     Download Original

  • View from the garden    
  • Aeriel view showing green roof    
  • The single storey element hugs the garden wall    
  • The kitchen opens out to the south facing main living area and studio space with garden beyond    
  • Large sliding doors separate the main living area on the left from the studio on the right    
  • The window frame follows the staircase    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Sections    
  • Elevations    
  • Fireplace plan sections    
  • Fireplace sections    
  • Front door plan details    
  • Workroom window detail    

Garage extension in the garden of a Grade I listed house to include a studio, spare bedroom and space for a grand piano

This extension to an existing garage with studio above nestles behind the 17th century garden wall. The brief called for a studio, spare bedroom and space for a grand piano for the client, an elderly artist and wallpaper designer.

The existing studio has been converted into two bedrooms with a large landing for the piano. The new two storey extension consists of a shower room, utility room and stairs linking the single storey element creating a small private entrance yard. Leading off this small yard, the single storey element hugs the garden wall and with no windows to the north the hall and kitchen beyond are top lit.

The kitchen opens out to the south facing main living area and studio space with garden beyond. Large sliding doors can separate the studio and the main living area.

Data

  • Completed: 2007
  • Sector: House
  • Total cost: £180,000
  • Address: Studio House, Chiswick, London, W4, United Kingdom

Professional Team