Poplar Walk

David Nossiter Architects, London, 2013

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

    Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  • DNA12    
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Site plan    
  • Plan    
  • Section    
  • Section    
  • Perspective    
  •     
  • Detail    
  • Detail    

Single storey addition to an existing dwelling

The site is a Victorian dwelling of London stock brick, situated in south London. The architects were asked to reconfigure the existing kitchen extension, which was tall, narrow and dark. There were no views out to the garden, which rakes at an angle to the house.

A simple white rendered volume with a sloping roof and a glazed end was proposed. In addition, the architects opened up the existing living room arrangement and designed new bathroom and WC facilities.

High-level glazing ensures that plenty of light floods in across the sloping timber ceiling, allowing the space at low level to be used for kitchen facilities and preventing overlooking of the neighbouring garden.

A glazed corner at the end of the run of kitchen worktops affords a person standing at the sink discreet views of the garden, without loss of privacy. Birch plywood door panels mirror the timber finish of the raked ceiling and contrast with worktops of deep viridian.

Data

  • Begun: Aug 2012
  • Completed: Jan 2013
  • Floor area: 15m2
  • Sector: House
  • Total cost: £60,000
  • Funding: Private
  • Procurement: Minor Works
  • Address: Poplar Walk, London, SE24, United Kingdom

Professional Team

Suppliers