Crystal Palace Coach House

David Nossiter Architects, London, 2015

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Exterior  

Steve Lancefield (website)     Download Original

  • Exterior     
  • Living Room Lighting    
  • Living Room    
  • Terrace    
  • Ground Plan    
  • First Plan    
  • Section    
  • Landsdown Cladding Details    

An enlarged two-storey former mews house with sun terrace and sunken ground floor.

The site is a compact two-storey former mews house, situated among a cluster of locally Listed Victorian dwellings fronting a narrow lane and located within a Conservation Area.

The ambition for the project was to enlarge the living, cooking and master bedroom spaces. The strategy was to relocate the external space to first floor level, forming a sun terrace and freeing up the ground floor footprint for development. Sinking the new ground floor allowed generous floor to ceiling heights without impacting on the existing first floor level.

A carefully located vertical window opening combined with a full width walk-on roof light with concealed light fittings created a focal point bring light into the sitting area, without adversely impacting on privacy.

Modest, durable, environmentally sound and distinctive, black stained, slatted larch cladding was chosen as a finish. Forming a screened balustrade to the roof terrace, the cladding has a playful surface, revealing glimpses of sky and is a counterpoint to the density of the white rendered coach house.

Not wishing to simply extrude the existing form, a contrasting roof type was proposed, further emphasising the distinction between old and new.

The completed addition is a vibrant counterpoint to the Victorian buildings, respecting the established urban grain whilst leading the ensemble into the 21st century.

Data

  • Begun: Feb 2015
  • Completed: Oct 2015
  • Floor area: 100m2
  • Sector: House
  • Total cost: £150,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Oct 2014
  • Procurement: JCT Minor Works
  • Address: Landsdowne Place, London, SE19 2BE, United Kingdom

Professional Team

Suppliers