AD ++ House

Coffey Architects, York, 2011

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Tim Soar (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Long section    
  • Cross section    
  • Detail roof section    

Two-story house extension for a private residence in York, situated within a conservation area

Set back from the road and connected to the existing house, the two story structure creates an open plan living space at first floor and a studio/guest room on the ground floor. The two levels are connected by a red spiraled stair case.

The studio space has a concertina door that opens onto a patio, providing the house with access to the garage. On the first floor a glass door opens from the living room onto a further west-facing outdoor space.

A pitched roof with high levels of glazing to the west allows natural daylight to enter the interior, while a projecting section provides shade to the east. Further windows are punched through the roof to increase levels of natural lighting in the interior spaces.

The extension is largely clad in self-finished zinc, combined with frameless glazing.

Data

  • Begun: Jan 2011
  • Completed: Jun 2011
  • Floor area: 47m2
  • Sector: House
  • Total cost: £200,000
  • Procurement: JCT Minor Works rev 2 2009
  • Address: York, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

AJBL Sponsor

VMZINC

VMZINC has almost two centuries experience of manufacturing a wide range of rolled zinc products for use in construction

Find out more