Linear House

Clague, London, 2006

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

James Winspeare     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • Mezzanine plan    
  • Sections A-A, B-B, C-C and D-D    
  • Sections E-E, F-F and G-G    
  • South elevation    
  • East elevation    

Large private house on a steeply sloping site located within the Highgate Ridge Conservation area

The house occupies a previously unused plot of land behind a redevelopment of six terraced townhouses, each with a private garden.

The dwelling, which cuts into the steeply sloping topography of the site, uses existing mature specimen trees and an intensively planted green roof to blend into the landscape.

The design is formal in plan, with a large glazed frontage to the principal east elevation.

The concrete structure creates a high thermal mass in its floors, walls and ceilings that provides natural heat storage and cooling throughout the seasons, offering minimal internal temperature fluctuations throughout the year.

The house also includes south-facing photovoltaics, a ground source heat pump buried behind a precast concrete retaining wall, a heat recovery ventilation system, grey-water recycling and rainwater harvesting.

Data

  • Begun: Jul 2005
  • Completed: Aug 2006
  • Floor area: 325m2
  • Sector: House
  • Total cost: £1M
  • Procurement: Direct procurement with builder/developer
  • Address: 70 Southwood Lane, Highgate, London, N6 5DY, United Kingdom

Professional Team

Suppliers