Southwark Underground Station

MJP Architects, London, 1999

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Peter Durant (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Site plan    
  • Plan at passenger level    
  • Arrangement    
  • Concourse cross section A-A    
  • Concourse    
  • Concourse cone wall elevation C-C    
  • Concourse north wall elevation    
  • Station section    
  •     
  • Sketch    
  • Platform entrance    

Cut and cover undergound station on the Jubilee Line extension designed to handle 7,000 people per hour

The architect aimed to maximise passenger comfort and security by creating a easily understandable station. The passenger progresses from ground level to platform through a sequence of distinctly different spaces that respond to the civil engineering envelope developed with the engineers.

The subterranean landscape consists of alternating experiences of confinement and spatial expansion amplified by contrasting experiences of natural and artificial light.

The varied and spatially diverse public spaces are enhanced by materials and finishes. The naturally lit intermediate concourse is dominated by a large cone wall designed in collaboration with Alex Beleschenko and YRM/Anthony Hunt. The wall, 40m long and 16m high, contains 630 triangular panes of blue enamelled glass held on stainless steel spiders.

Data

  • Begun: Feb 1994
  • Completed: Nov 1999
  • Sector: Transport
  • Total cost: £70M
  • Procurement: hybrid ICE type
  • Address: 68-70 Blackfriars Road, London, SE1 8JZ , United Kingdom

Professional Team

Suppliers