Kendrew Quadrangle

MJP Architects, Oxford, 2010


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in


Peter Durant (website)     Download Original

  • Basement plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Second floor plan    
  • Third floor plan    
  • Cross section    
  • Long section    
  • South elevation    
  • Student bedroom axonometric    
  • Overhead drawing    
  • Section through bedrooms    

Student accommodation block arranged around three sides of an open quadrangle

The four storey building forms a south facing courtyard around a historic beech tree.

Communal and academic facilities, including an events room, law library, archive, teaching rooms and a gym occupy the ground floor. On the upper floors there are approximately 80 student rooms with en-suite shower pods and 6 small flats for college fellows.

The student rooms are divided by a series of parallel concrete fin walls, which are expressed by wooden boxes arranged around the central courtyard. A café is at the heart of the scheme within a double height glass box.

The schemes sustainability strategy includes active measures such as a biomass boiler, ground source heat-pumps, and solar panels, as well as passive measures such as air-tightness and insulation.

The building envelope is complicated and airtight, so pre-fabrication was considered for most parts of the elevations and the en-suite shower pods.


  • Begun: Apr 2008
  • Completed: Jun 2010
  • Floor area: 6,000m2
  • Sectors: Education, Residential
  • Total cost: £35M
  • Address: St John’s College, St Giles, Oxford, OX1 3JP, United Kingdom

Professional Team